Τα μανταρίνια είναι γλυκά, νόστιμα, γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, οπότε δεν πρέπει να απουσιάζουν από τη διατροφή μας.
- Πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
Το βαθύ πορτοκαλί χρώμα στα μανταρίνια και σε άλλα εσπεριδοειδή δίνουν οι ενώσεις βήτα-καροτίνη και βήτα-κρυπτοξανθίνη που είναι αντιοξειδωτικά. Το σώμα τις μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, καλή όραση και φυσιολογική ανάπτυξη.
Τα μανταρίνια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και με βασικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου και την επούλωση πληγών. Επίσης τα άλατα βρωμίου που περιέχουν δικαιολογούν την ηρεμιστική τους δράση. Τα ισχυρά αιθέρια έλαια τα οποία εμπεριέχονται στο φλοιό τους, έχουν την ιδιότητα να κινούν την ενέργεια του σώματος.
- Βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης
Τα μανταρίνια είναι καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη μείωση της LDL-χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη), με αποτέλεσμα να ελαττώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής.
- Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
Η κατανάλωση μανταρινιών πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα μανταρίνια περιέχουν κάλιο βοηθώντας στην απαλλαγή από την περίσσεια νατρίου (αλάτι), συνεπώς μειώνεται η ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
- Πιο δυνατά οστά
Εκτός από το κάλιο, τα μανταρίνια περιέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο. Αυτό σημαίνει υψηλότερη οστική πυκνότητα δηλαδή πιο δυνατά οστά και αυξημένη προστασία από κατάγματα.